Financiën

Financiën

Ik huur een huis, maar kan ik blijven wonen? We hebben een koophuis, maar gaan scheiden. Hoe gaat dat met de hypotheek? Kan ik het wel betalen?  Ik wil graag in het huis blijven, maar kan dat wel? Allemaal vragen die op je afkomen als je uit elkaar gaat.  Je gaat samen met mij aan de slag om te kijken wat voor jou de beste oplossing is in jouw situatie (op scheiden.nl kun je informatie vinden van de belastingdienst over de gevolgen van scheiden). Ook komen je vragen over het pensioen aan bod. Op basis van ieders pensioenopbouw wordt gekeken welke afspraken jullie het beste kunnen maken. Ook worden de andere financiële afspraken over de woning, de hypotheek en het pensioen worden vastgelegd in het convenant.

Alimentatie

Na de scheiding blijft de verplichting bestaan om voor elkaar en de eventuele kinderen te zorgen. Aan deze zogenaamde onderhoudsplicht wordt voldaan door mee te betalen aan de kosten van levensonderhoud, oftewel alimentatie. Meestal is er bij alimentatie sprake van een geldbedrag. Betaalt één van de ex-partners bijvoorbeeld de huur en energierekeningen voor de ander, dan spreken we van alimentatie in natura. Er zijn twee vormen van alimentatie, kinderalimentatie en partneralimentatie.

Kinderalimentatie

De kinderalimentatie is de bijdrage in de kosten van het levensonderhoud van je kind.  Omdat een kind zichzelf nog niet kan onderhouden en behoeftig is, gaat kinderalimentatie boven partneralimenatie. Ook als je gescheiden bent blijf je als ouder verantwoordelijk voor je kind. Het bedrag dat je gaat betalen aan kinderalimentatie hangt af van het aantal dagen dat je kind bij jou is, en wat je nettosalaris is. De verzorgende ouder kan een bijdrage van de niet-verzorgende ouder ontvangen, maar deze bijdrage is voor de verzorging en opvoeding van je kind.

Alimentatie berekenen

Je kunt de alimentatie laten berekenen met de standaard berekeningen die daar voor van toepassing zijn. Als je wil afwijken van de berekeningen dan kan dat, maar alleen als het om redelijk bedrag gaat dat in onderling overleg is bepaald. Uiteraard kan ik jullie daar als mediator bij begeleiden.

Kosten Mediation

Goedkoop scheiden met subsidie?
Dat kan als je aan de voorwaarden voldoet. (zie rechtbijstand). Ik ben aangesloten bij de RvR en kan de subsidie voor je aanvragen.

Voordelen:

  • financiele zekerheid
    alleen je eigen bijdrage vanaf 53 euro
  • zeer lage griffierechten

Goedkoop uit elkaar zonder subsidie?

Als je GOED met elkaar kunt overleggen: kun je al veel thuis doen, en ben je niet veel geld kwijt, aan het ouderschapsplan en convenant. Bij de gratis kennismaking hoor je wat de kosten voor je zijn.

Goedkoop uit elkaar zonder subsidie?

Als je MINDER goed met elkaar kunt overleggen: dan heb je meer mediation gesprekken nodig voor je ouderschapsplan en convenant.
Bij de gratis kennismaking maken we een inschatting van de kosten. Zodat je goed weet waar je aan begint!

Wil je meer informatie over Dialoog Mediation?

Heb jij vragen? Of wil jij meer informatie weten over Dialoog Mediation. Neem dan contact op via
06 – 123 184 70 of ga naar contact.

Ga naar contact

Neem contact op

06 - 123 184 70
info@dialoogmediation.nl

Vul het formulier in

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.